Humleodling – Del 6: Ritning för humleställning (trellis)

Efter att ha kikat runt på olika sajter, bläddrat i olika böcker och kikat på priser på virke och liknande så har till slut en idé till en humleställning tagit form. Jag har haft vissa krav. Materialet får inte vara för dyrt. Ställningen skall vara stabil men ändå vara lätt att fälla. Det skall gå att skörda en humleplanta åt gången utan att fälla alla plantor, samt att den skall vara skalbar till åtminstone det dubbla antalet plantor av vad jag planerar för i år (4 st). Sedan får den gärna vara lite snygg också.

Infästningen i marken var det klurigaste. Jag har kikat på jordankare men de känns lite instabila. Då klurade jag på färdiga betongplintar men infästningen i trät skulle nog inte hålla särskilt länge.  Sedan funderade jag på att helt enkelt gjuta fast en impregnerad stock i betong som gjutits i ett hål i marken men det gör det hela väldigt fixt och svårt att fälla. Då funderade jag på att med hjälp av gångjärn kunna göra en fällanordning men det kändes som det skulle glappa. Då sprang jag på en 60 cm långt cementrör bakom lekstugan som passade perfekt för min inköpta 70×70 mm planka. Men ett par kilar skulle denna kunna fixeras riktigt ordentligt i röret som skulle vara nedgrävt i sin fulla längd och ordentligt stabiliserat. Lösningen för att kunna skörda enskilda plantor fick bli variant ”flaggstångshalning”.

Så, det blir troligen som nedanstående ritning jag knåpat ihop.

openbrew-trellis

Materialåtgång:
5,4 m impregnerad 70×70 mm planka – 135 kr (byggmax)
4,2 m impregnerad 70×45 mm planka – 60 kr (byggmax)
2 st vinkelbeslag 70 mm – 7 kr/st (byggmax)
80 m hampasnöre 3 mm – 60 kr (biltema)
8 st skruvöglor 10×25 mm – 32 kr (clas ohlsson)
60 cm cementrör 100 mm inre diameter – som hittad
ett gäng träskruv

Sammanlagd kostnad: 301 kr

Till detta tillkommer troligen rådjursstängsel, men det finns en rulle i källaren jag hoppas räcker, samt en hel del gödsel i år innan komposten har blivit färdig som får kosta upp till en hundralapp.

Billig humle? knappast… men kan man göra ngt själv som endast blir dubbelt så dyrt som att köpa det färdigt så är det värt det 🙂

Kort kommer i maj då det är planteringsdags

Annonser

~ av Lunken på 15 april 2009.

Ett svar to “Humleodling – Del 6: Ritning för humleställning (trellis)”

  1. Väldigt tjusigt och smart men jag tvekar till om överliggarn kommer att hålla. Det blir rätt mycket grönmassa av dessa rackarns lianer och så fångar de vind med. Men o andra sidan är jag känd för att alltid överdimensionera allting. Its not a kill until its overkill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: