Julöl 2010 sentomsider satt

Bloggtorka, öltorka och diverse ytterligare torka så har äntligen ölbryggarkonceptet återupptagits, åtminstone i extraktformat. Då utrustningen för helmaltsbryggning fortfarande inte har flyttat med i vår senaste flytt så har extraktbryggning helt enkelt varit det enda alternativet för årets julöl. Då vi numera bor vid Vätterns strand har årets julöl helt enkelt fått heta Vätte. Receptet ser ni här.

Med inspiration från de två senaste årens julöl som jag och mina medjulfirande har tyckt mycket bra om och har ansetts godare av de flesta än de flesta kommersiella julöl, har kryddblandningen varit så gott som identisk. Skillnaderna är att hela kryddblandningen noch en del av humlen skall tillsättas efter primärjäsningen för att undvika att aromerna försvinner med koldioxiden i jäsprocessen. Dessutom är det en ny humle som jag aldrig har testat men som jag hoppas mycket på. Pacifica från Nya Zealand som doftade mycket inspirerande när man öppnade påsen.

Jästen blir Fermentis US-05 som har blivit något av en favoritjäst när det gäller ales, vilken dessutom är billig och enkel att använda. Jag har alltid fått bra resultat när jag använt denna.

Ytterligare nyhet när det gäller maltinnehållet är att den del som jag brukar använda vanlig rökmalt har jag i år använt gotländsk rökmalt. Det är kraftigare rökt och rostad så vi får se om den har någon tendens att ta över. Tror dock inte det så kryddorna och humlen förhoppningsvis blir tillräckligt framträdande.

Det skall bli mycket intressant att se… återkommer efter jäsningen…

Annonser

~ av Lunken på 22 november 2010.

Ett svar to “Julöl 2010 sentomsider satt”

  1. Tjena, håller på att fara runt efter bra extraktrecept för julöl och snubblade över detta. Hur blev det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: