Utrustning

Här tänkte jag samla lite info om min ölbryggarutrustning, vilka hembyggen och lösningar som jag har valt. Observera att en hembryggarutrustning aldrig är färdig utan är under ständig förbättring. Förhoppningsvis så kommer ni läsare komma med kritik och goda råd så att den ständiga förbättringen aldrig tar slut, och om möjligt kanske ni kan bli lite inspirerade.

Bilder är på gång, har bara inte riktigt fått ur den där ökända tummen.

Krosskvarn
Kokkärl
Mäsk- och lakkärl
Kylslinga
Jäskyl


Krosskvarn

Hittade en gammal gjutjärnskaffekvarn på en secondhandbutik. Den är från Norrahammar utanför Jönköping och antagligen en del år på nacken. Den krossar bra och jämnt och relativt fort. Kanske inget man orkar krossa 10 kg i men lätt ett.

Gjutjärnskvarn från Norrahammar Krossning pågår


Kokkärl

Lyckades komma över ett rostfritt kärl med kran som klarar ca 70-80 liter. Dock kokar man nog inte mer än 50 liter i den antar jag. Kranen var ganska kass så jag köpte en ny 1/2″ kulventil från Biltema för några tior. Sedan en slangnippel att sätta på kranen, och dessutom en vinkel däremellan. Eftersom botten är förhöjd gentemot listen runt kärlet så kan man inte köra det på en elektrisk spis. varmeelementDock kom jag på en mycket smidigare idé eftersom köksfläkten ändå var i vägen. Ett värmeelement från en tvättmaskin. Men istället för att åka till skroten tittade jag på vad ett nytt skulle kosta. Dt var ungerfär 300 SEK från Nettoparts för ett dubbelt element på 1900W+950W. Då dessa inte kan ligga tillsammans på en 10A säkring så får man dra dem på varsin, så det blir till att kolla vilka säkringar som stöder vilka uttag i köket. Annars kan det vara bra med en lång förlängningskabel likaså. Eftersom det är vatten och människor inblandade så köpte jag ett par jordfelsbrytare från Classe som även fungerar som strömbrytare för de två elementen.

kokeri_01 kokeri_02 kokeri_03 kokeri_04 kokeri_05

wokJag har även inhandlat en Primagaz gasolwok på 6,7 kW som stöd när man kan brygga utomhus, eller åtminstone i garaget. Det har jag dock inte testat än men det lär förkorta uppkokstiden som är ganska lång när man skall värma volymer över 30 liter.


Mäsk- och lakkärl

Idag kör jag med ett par jäshinkar om jag brygger mer än 20 liter varav den inre jäshinken har ett hundratal 3 mm hål i botten som då blir falskbotten och den yttre hinken har en kran från humlegården. Runt den yttre hinken är ett liggunderlag virat,  ett sånt där man hittar på vinden. Eftersom det blir ett stort utrymme mellan hinkarna under falskbotten så kan man lätt förlora en del mäsk där, vilket inte är något större problem med större mäskningar. Dock passar det inte så bra för mindre mäskningar såför det har jag slaktat en kylväska. Jula hade visst en för 99 kr.

Som bazooka screen i kylväskan använda jag mig av en nippel med gängor från Biltema som passade förvånansvärt bra inuti kranen från Humlegården (39 kr). Jag har för mig att det var 1/2″ för 23 kr. Sedan slaktade jag ett stekskydd från samma affär som kostade 13 kr. Slangklämma på det (kanske 7 kr) och totalt så har vi ett mäskkärl med bazooka screen och kran för 181 kronor.

maskkarl_02 maskkarl_03b maskkarl_011


Kylslinga

Här är det bränslerör från Biltema som gäller. Jag valde det tjocka och långa, 8 mm i ytterdiameter och 10 meter långt. Rulla det runt tex ett corneliusfat så får man en bra diameter som passar i en större gryta. Eftersom jag har ett värmeelement i mitt kokkärl så var jag tvungen att göra en extra böj uppåt på min kylare som bilden visar, men det fungerar mycket bra. Vanlig billig 1/2″ trädgårdsslang som förlängning till kranen. Bra slangklämmor är ett måste och jag har även smalare plaströr som distans mellan kopparen och trädgårdsslangen för att hålla tätt. Man vill inte ha ned något kylvatten i en kall mäsk.

Kylslingan

Jäskyl

Jag bor i lägenhet så jag  införskaffade för en tid sedan en gammal kyl och frys som jag använde till jäs och lagringskyl. Inte nog med att den var ful, den var även högljudd, och dessutom var temostaten inte den bästa. Så när vi passade på att köpa lite begagnade garderober så frågade jag min kära om jag kunde få använda en till alla ölgrejjor. Föga anade hon den ingenjörsmässiga tragedi som skulle stunda.

Jag skyndade mig till Bygg Max och köpte 70 mm cellplast för ringa pengar. Sedan fortsatte jag till Kjell & Co för en termostat och en inne/ute-termometer. Sedan drack jag några stora PET-läskeblaskflaskor med blandat innehåll, mest must. Jag hittade en fungerande datorfläkt på datorskroten på jobbet och sedan kidnappade jag en 240V/12V transformator. Sammanlagd kostnad någonstans kring 300 SEK.

kyl-010-800 kyl-014-800 kyl-020-800

Nedre halvan av garderoben kläddes på insidan med frigoliten. Ett hyllplan avgränsade det hela på ca 25 cm höjd. I detta hyllplan gjordes det två hål i motsatta hörn och den nedre hyllan fick väggar som avgränsade tre längsgående fack. Dessa avgränsande väggar perforerades i ändarna så att luften tvingades att ledas igenom alla fack. I änden av tredje facket så sattes datorfläkten in. Utblåset till övre utrymmet byggdes ända upp till taket i det övre utrymmet för att få en omblandning av luft via att kall luft sjunker.

kyl-011-800 kyl-019-800 kyl-017-800

Termostaten kan sedan sättas på mellan 5 och 30 grader och den fungerar åt vilket håll man vill. Dvs om man vill att fläkten skall dra runt luften under en viss grad, eller över en viss grad. För kyla vill man att den skall sätta igång när det blir för varmt, men man kan även mha en glödlampa tex skapa värme och se till att temperaturen inte sjunker under ett visst värde. Kan vara bra om man vill jäsa fruktiga belgare i kalla källare.

Dock använder jag det mest till lagerjäsning och får byta ut de tre PET-flaskorna med 36 timmars mellanrum om jag vill hålla en 20-liters jäsning på 10 grader C. Om man inte hade bott i lägenhet så hade man använt sig av uteluften så här års via något isolerat rör. Sekundär och lagring kan jag ha i den vanliga kylen då det skall ske lite kallare. Helst använder jag mig av 10-liters behållare Donje med kran som är fyrkantiga, finns bla på Clas Olsson.

Idén fick jag från denna film:

Annonser

4 svar to “Utrustning”

 1. Hej, Kollar in din sida just nu snyggt jobb du har gjort jag undrar bara vad det är för fördelar med att bygga en låda i frigolit kanske något som du rekommenderar.

  mvh Niklas
  Niklas Rydberg
  Källgatan 2B
  523 35 Ulricehamn
  0731 – 59 46 83

 2. Det handlar om att du vill kunna styra i vilken temperatur du jäser ölet i, oberoende omgivande temperatur.

 3. Snabb fråga: Ungefär vilket utbyte kan man räkna med om man använder ett likadant mäsk/lakkärl som du har?

  • Utbytet brukar vara helt ok, var 75% brukar vara standard beroende på malt och mängd…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: